Bilal's blog over auto's, motors en rijlessen

Bilal's blog over auto's, motors en rijlessen

Vrachtwagen rijbewijs!

Sara Franklin

Met de vlam in de pijp, dus gaan voor je vrachtwagen rijbewijs!

Veel mannen, maar ook vrouwen, weten al van jongs af aan dat ze vrachtwagenchauffeur willen worden. Je kunt het met de paplepel ingegoten krijgen wanneer je vader, opa of misschien oom al vrachtwagenchauffeur is. Je ziet dan al veel van dit vak en dat spreekt je wellicht aan. Maar je hoeft het niet op die manier meegekregen te hebben. Je kunt het vanuit jezelf ook altijd al mooi en stoer gevonden hebben en daarom dit beroep willen gaan uitoefenen. Het vak als vrachtwagenchauffeur is meer dan alleen maar een vak. Voor velen is het tevens hun hobby. Ze kunnen er helemaal hun 'ei' in kwijt terwijl anderen er niet aan zouden moeten denken veel op de weg te vertoeven met al die verkeersdrukte van tegenwoordig. Ga er maar vanuit dat dit zeker geen van-negen-tot-vijf baan is. Je moet stressbestendig en flexibel zijn. Daarnaast komt de grote verantwoordelijkheid om de hoek kijken want je rijdt met een grote en zware kolos in het verkeer.

Verschillende rijbewijzen

Allereerst haal je natuurlijk je rijbewijs B voor de personenauto. In dit geval is dat de basis. Daarna kun je verder gaan voor het zogenoemde vrachtwagen rijbewijs oftewel rijbewijs C. Hierin zijn verschillende categorieën namelijk het rijbewijs C of rijbewijs C1 . Daarnaast is er ook nog de categorie CE en C1E. Dat er verschillende rijbewijzen zijn heeft alles te maken met het gewicht van de vrachtwagen en eventuele oplegger. Ook voor een zwaardere camper heb je een groot rijbewijs nodig. De gegevens van de verschillende categorieën rijbewijzen en het daarbij behorende gewicht van een vrachtwagen kun je allemaal online vinden. Daarnaast heeft dit alles te maken met de minimum leeftijd waarop je je vrachtwagen rijbewijs mag halen. Voor de lichtere categoriéën is dit 18 jaar en voor de zwaardere categorieën 21 jaar. Men kijkt naast minimumleeftijd tevens naar vakbekwaamheid van de beginnende vrachtwagenchauffeur. Bij iedere verlenging van het rijbewijs moeten de chauffeurs een medische keuring ondergaan.

Wat is belangrijk tijdens de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

Zoek een erkende rijschool zoals Verkeersschool Voskamp uit met een goede naamsbekendheid. Het rijden met vrachtwagens, bussen en campers vergt speciale vaardigheden die je goed onder de knie moet krijgen. Je wordt dus opgeleid tot vrachtwagenchauffeur of als je wilt tot buschauffeur. Het is voor iedereen weer verschillend hoeveel rijlessen zij uiteindelijk nodig zullen hebben. Tegenwoordig ontvang je advies op maat en bekijk je samen met je instructeur welke lesvorm en eventueel lespakket bij jou past. Bekijk van tevoren ook goed wat de uiteindelijke kosten ongeveer zullen zijn zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Delen

2018© Bilal's blog over auto's, motors en rijlessen
Over ons
Bilal's blog over auto's, motors en rijlessen

Hallo, ik ben Bilal en in deze blog wil ik het graag met jullie hebben over autorijlessen. Binnenkort mag ik autorijlessen gaan nemen. Maar wat is het beste? Een snelcursus of elke week een traditionele les? En als ik voor de traditionele les ga, moet ik dan kiezen voor 1 uur of 2 uur achter elkaar les? Ik ben er echt nog niet uit. Ik heb al heel veel gelezen op internet en ook heb ik het er met kennissen over gehad, maar ik lees en hoor verschillende verhalen. In deze blog wil ik het hier met jullie over hebben en wellicht dat zo het een en ander voor mij (en anderen) wat makkelijker wordt...

Archief
Recente artikelen